«ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, από 20% σε 40%».
21/03/2021Το Κίνημα Αλλαγής με συνέπεια ακολουθεί τη θέση πως η ανάπτυξη και η χρήση των πόρων , οφείλουν να ακολουθούν κανόνες. Πρώτα από όλα η οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνεται χωρίς όφελος για την κοινωνία, χωρίς πρόνοια για την ορθή διαχείριση των πόρων και την πρόβλεψη για τις επιπτώσεις στο σήμερα αλλά και στις επόμενες γενεές.
Μετά την μεγάλη αλλαγή της μεταλλευτικής νομοθεσίας, το 2012, δρομολογήθηκαν ουσιαστικές παρεμβάσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, σε περιοχές όπου υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα. Με τον Ν. 4042/2012 ορίσθηκε απόδοση του ποσοστού 20% σε Δήμους εντός των ορίων των όποιων ασκείται μεταλλευτική δραστηριότητα.
Ξέρουμε πως αυτό δεν είναι αρκετό, ούτε αρκετά δίκαιο για την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, τα χρόνια μετά το 2012, έως και σήμερα, έχουν καταθέσει κείμενα, προτάσεις, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και τροπολογίες, σαν και αυτή που σήμερα καταθέτουμε, την 2η τροπολογία τους τελευταίους μήνες, επαναφέροντας συστηματικά το θέμα της αύξησης ποσοστού απόδοσης προς τους ΟΤΑ από μεταλλευτική διαδικασία, από 20% σε 40%.
Το πνεύμα είναι να βοηθηθούν οι Δήμοι και να μην «κολλήσουν» πολιτικές αποφάσεις ενίσχυσης τους με δίκαιο και σταθερό πόρο, από την μεταλλευτική δραστηριότητα, σε τεχνητές δυσκολίες αλλαγής άρθρων του νόμου ή υπουργικών αποφάσεων.
Τι περισσότερο, πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά, σαφές πως , σήμερα, εν μέσω κρίσης πανδημίας και ανάγκης δράσεων ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης, οι ανάγκες των Δήμων για έργα και μέτρα περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας και φροντίδας έχουν αυξηθεί.
Η κοινωνία είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη, και οι πολίτες δικαίως ζητούν, έλεγχο για περιβαλλοντική συμμόρφωση του επιχειρείν σε κάθε βήμα, αυξημένο κοινωνικό περιβαλλοντικό μέρισμα από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και της εκμετάλλευσης του μη ανανεώσιμου ορυκτού πλούτου και θέτουν επιτακτικά ζητήματα, όπως αυτό της ασφάλειας της εργασίας, με χρήση των καλύτερων δυνατών μέτρων προστασίας, και της ορθολογικής διαχείρισης του ορυκτού πλούτου για τις επόμενες γενεές.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και ενίσχυσης της χρηματοδότησης των Δήμων που στα όρια τους υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, κατέθεσε, για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, τροπολογία για το θέμα αυτό, προτείνοντας την αύξηση του ποσοστού που το Δημόσιο επιστρέφει στους Δήμους, από 20% σε 40%.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε