ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ

03/02/2021

Της Αφροδίτης Παπαθανάση

Ανάγκη για ειδικό πρόγραμμα στήριξης, προστασίας , ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Στερεάς Ελλάδας.

Στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας, θα μπορούσε, με την δική σας συμβολή να τεθούν οι βάσεις, με δεδομένη χρηματοδότηση  για πρόγραμμα στήριξης, προστασίας , ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Στερεάς Ελλάδας.

Σε κάθε βήμα και πριν κάθε βήμα θα ήταν απαραίτητη διαδικασία διαβούλευσης με τις Κοινότητες, τους Πολίτες μόνιμους κατοίκους Ορεινών περιοχών, με συλλόγους κτηνοτροφικούς, υλοτομικούς, πολιτιστικούς. 

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, αν και γνωρίζουμε λίγα για τα μοντέλα που εκτιμούν τις επιπτώσεις της στην Στερεά, όπως και για τα μέτρα ανάσχεσης της. Δεδομένες καταστάσεις, θεωρούνται πλέον έωλες και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα σε ότι αφορά την διαχείριση των υδατικών πόρων, την πρόληψη πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών. Δάση, οικοσυστήματα και αλπικά, μεγάλης περιβαλλοντικής σπουδαιότητας, να λάβουν ειδικά μέτρα προστασίας, από τις δυνατότητες που η τεχνολογία πλέον προσφέρει για  αυτοματοποιημένα συστήματα πρόληψης πυρκαγιών και καταστροφών, σε καίριες πολιτικές αποφάσεις για τον χαρακτηρισμό οικοσυστημάτων συστημάτων σε εθνικά πάρκα, πχ. Βαρδούσια, Δημοτική Ενότητα Καλλιέων για Φωκίδα. 

Για την εκπόνηση ενός κυλιόμενου και μακροπρόθεσμου προγράμματος για τα Ορεινά της Στερεάς Ελλάδας, χρειάζεται η συνεργασία με Υπουργεία και Γενικές Γραμματείες, που θα μπορούσαν, επικουρικά να χρηματοδοτήσουν οριζόντιες δράσεις στο πρόγραμμα αυτό, όπως για παράδειγμα πρόγραμμα για στήριξη επιχειρηματικότητας ή επιχειρηματικότητας νέων από το Υπ. Ανάπτυξης, μόνο για ορεινές περιοχές. 

Δράσεις χρειαζόμαστε, και με την συνδρομή των Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, και Υπ. Περιβάλλοντος, στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων και της παραγωγικής διαδικασίας στον πρωτογενή τομέα, με υποδομές, προστασία βοσκοτόπων, υδατικών πόρων, αλλά και με μέτρα που βοηθούν την ενίσχυση για ανάπτυξη κοπαδιών με ελληνικές ράτσες ,για καλλιέργεια ζωοτροφών, για σχολές και προγράμματα κατάρτισης των κτηνοτρόφων.  Χρήσιμα παραδείγματα ανάλογων πρωτοβουλιών βλέπουμε σε περιοχές των Αγράφων , Ελασσόνας. Θα ήταν ωφέλιμη η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση των περιοχών αυτών καθώς και με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους που έχουν αναπτύξει θετικές πρωτοβουλίες.

Χωριά παραδοσιακοί οικισμοί πρέπει να ενισχυθούν με δράσεις που μεγιστοποιούν προστιθέμενη αξία και μειώνουν το κόστος διαβίωσης των κατοίκων εκεί, όπως ειδικά μικρά τοπικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, με φιλικά υλικά, ενώ περισσότερες ενότητες πρέπει να λάβουν κίνητρα και να ενταχθούν σε γεωγραφικές ενότητες παραδοσιακών οικισμών. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση από Υπ. Πολιτισμού,  Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για την ανάδειξη της ταυτότητας κάθε περιοχής, την προστασία των μνημείων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Η Στερεά Ελλάδα διαθέτει δύο χιονοδρομικά. Χθες, σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ και το Υπ. Τουρισμού, όφειλε να έχει ξεκινήσει μελέτες και έργα για παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας στα Χιονοδρομικά Καρπενησίου και Παρνασσού, διαχείριση απορριμμάτων και ύδατος. Και αν και το Ε4 διασχίζει την Στερεά και υπάρχουν ιστορικής σημασίας μονοπάτια και διαδρομές ή αρχαία μονοπάτια, η περιοχή δεν έχει καταφέρει να αναδείξει αυτόν το πλούτο, όπως τα Ζαγόρια για παράδειγμα τα έχουν καταφέρει εδώ και δεκαετίες, ή όπως σήμερα η Κάλυμνος έχει τουριστική κίνηση από τα αναρριχητικά της πεδία. 

Οι τεχνολογίες επικοινωνίας  θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Τη στιγμή που γίνεται εγκατάσταση 5G, έχουμε περιοχές, χωριά, σχολεία χωρίς την δυνατότητα πρόσβασης στο internet. Μικρές οικογενειακές μονάδες , μόρφωση των παιδιών, τηλεϊατρική δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς το κατάλληλο δίκτυο και οι δράσεις για την άρση αυτών των αποκλεισμών πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα. 

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω περισσότερο για κάτι που πιστεύω πως είναι και δική σας θέση και θέληση. Να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας, με πρόσημο ανάπτυξης και δικαιοσύνης για όλους. 

Να σας παρακαλέσω θέλω μια ακόμη φορά να συζητήσετε θεσμικά ως Δήμοι της Στερεάς και να ζητήσετε στο νέο πρόγραμμα 2021-2027 της Περιφέρειας να ξεκινήσει, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση, πρόγραμμα για την στήριξη του τόπου μας, των Ορεινών περιοχών και των κατοίκων τους.

Δεν θέλουμε να γίνει αλήθεια η απειλή για την ερήμωση των ορεινών χωριών, την αρχιτεκτονική καταστροφή τους, την καταστροφή δασικών περιοχών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε οικοσυστήματα, δάση και  αλπικά υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.    

Να γίνουν οι Δήμοι της Στερεάς, η Φωνή των Πολιτών που θέλουν καλύτερη ποιότητα ζωής, δίκαιες ευκαιρίες ανάπτυξης, προστασίας της πολιτισμικής μας παρακαταθήκης. 

Σας ευχαριστώ

Με εκτίμηση

Παπαθανάση Αφροδίτη

Οικονομολόγος

Άμφισσα Φωκίδα

6944322845

τ.  Βουλευτης ΠΑΣΟΚ Φωκίδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΗΜΟΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΗΓΗ:https://www.fokidanews.gr/74767/epistoli-papathanasi-sto-perifereiako-kai-ta-dimotika-symvoylia-gia-toys-oreinoys-ogkoys/?fbclid=IwAR1Te1M6-9rzH5x3ZkqPc3Pv2qusdWBBCSaKhw1FSVWVUSrXqRPnXQl2-a0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε