ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση για το ΚΥΤ στο Φυλάκιο

Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση για το ΚΥΤ στο Φυλάκιο

26/01/2021

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης,  αναφορικά με την συνέντευξη που έδωσε στο ράδιο Έβρος 97,1 και στο δημοσιογράφο Χάρη Κανταρίδη σχετικά με το θέμα του Μεταναστευτικού στον Έβρο:  

Είναι στρατηγική επιλογή της Τουρκικής κυβέρνησης η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού/προσφυγικού εδώ και πολύ καιρό. Από την πρώτη στιγμή  εμείς ούτε σιωπήσαμε, ούτε κρυφτήκαμε.  Έχουμε διαχρονική άποψη και έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως και για όσα συνέβησαν και στην Μόρια στη Λέσβο και προφανώς για αυτό που συνέβη στον Έβρο, μια περιοχή με ειδικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη σημασία. Ήταν οι δικές μας κυβερνήσεις που ενίσχυσαν την περιοχή με ισχυρές δομές και υποδομές, έβαλαν τις βάσεις  και δημιουργήσαν το μεγαλύτερο κομμάτι του φράχτη που σήμερα εξελίσσεται και προχωρά. Για μας η κυβέρνηση δεν εκτίμησε το μέγεθος του ζητήματος σωστά και για αυτό δεν το έχει αντιμετωπίσει σοβαρά. Μπήκε σε μια ρητορική ακραία, δημιουργώντας έναν διχασμό στην κοινωνία του Έβρου, και αυτό αδικεί την κοινωνία , γιατί ξέρουμε ότι όταν τα γεγονότα ήταν οδυνηρά, ήταν απαιτητικά και δύσκολα, η κοινωνία συμπαραστάθηκε και συνέτρεξε.  

Οι δικές μας προτάσεις είχαν και ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά.  Δεν φοβόμαστε τους μετανάστες και τα ασυνόδευτα παιδιά, τους κατατρεγμένους.  Από την άλλη είναι προφανές πως πρέπει να έχουμε ασφαλείς και αξιοπρεπείς δομές ειδικά για μανάδες με παιδιά.  

Όμως να ξέρουμε πόσους με ασφάλεια μπορούμε να φιλοξενήσουμε. Μήπως είναι πολύ μεγάλο το φορτίο των 1500 ατόμων έτσι όπως το ανακοίνωσε η κυβέρνηση άρον άρον στο τέλος του χρόνου; Προφανώς και είναι. Ένα ΚΥΤ το οποίο είναι στα 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα σε ευθεία γραμμή από στις Καστανιές αυτό είναι πολύ παρακινδυνευμένο και διαμορφωμένο με λάθος τρόπο ξεκάθαρα. Επομένως είναι άλλο να έχεις αξιοπρεπείς δομές και την αναβάθμιση μιας δομής και άλλο να επιχειρείς να δημιουργήσεις μια νέα Μόρια, με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται.

Θέλω να επισημάνω ότι οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης συστάθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος (Ν.2622/98) και ο αρχικός φράχτης που κατασκευάστηκε στο σημείο των χερσαίων συνόρων – στη νέα Βύσσα μέχρι τις Καστανιές ήταν έργο ΠΑΣΟΚ.

Σκεφτείτε να μην υπήρχε ο φράχτης στα γεγονότα του Φλεβάρη- Μάρτη του 2020.

Το προσφυγικό θέλει απαντήσεις συνολικές και είναι μια γενικότερη πρόκληση που απαιτεί συνεργασίες.

Η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε μια ρητορική μίσους – διαχωρισμού συχνά με ακραίες εκφράσεις. Αυτό έσπειρε την διχόνοια και προσβάλει, μειώνει τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά και στον Έβρο που διαχρονικά έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους (πόσο μάλλον η Ορεστιάδα που είναι μια πόλη που ιδρύθηκε από πρόσφυγες). Επιθέσεις αόριστες σε εργαζόμενους, σε φορείς, ΜΚΟ, όταν ξαφνικά σήμερα εμφανίζονται ΜΚΟ που ιδρύθηκαν πριν λίγες μέρες και παίρνουν χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα στέγασης.

Το ΚΥΤ στο Φυλάκιο χρειάζεται αναβάθμιση, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Γνωρίζω  ότι υπάρχουν όπως και σε αλλά ΚΥΤ (εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων – μόνιμοι τακτικοί υπάλληλοι – συμβασιούχοι – εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ) που αγωνιούν με μηνιαίες ή ετήσιες συμβάσεις κάθε φορά ενώ συχνά παρατηρούνται κενά στην ανανέωση των συμβάσεων.

Οι αφίξεις στον Έβρο έχουν πέσει σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Ο Έβρος ανέκαθεν αποτελούσε πέρασμα μικτών μεταναστευτικών & προσφυγικών ροών πολύ πριν τα νησιά. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη μεταχείριση με ασφάλεια για την τοπική κοινωνία.

Η  Ευρώπη  και η ΕΕ ιδιαίτερα έχει σημαντικές ευθύνες για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες είτε της μετεγκατάστασης της μετακίνησης ανθρώπων και του διαμοιρασμού της ευθύνης είτε την επιστροφή αυτών με ασφάλεια και σεβασμό.

Τέλος να επισημάνω ότι στη Λέσβο σήμερα, η  κυβέρνηση, η ευρωπαϊκή επιτροπή και διεθνείς οργανισμοί σχεδιάζουν το νέο «πολυδύναμο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας» και σύμφωνα με αυτό θα διαμορφωθούν και οι υπόλοιπες δομές στα νησιά. Δομές μακράς διαμονής με τις οποίες διαφωνούμε.

Δεν είναι ξεκάθαρο όμως τι θα γίνει στον Έβρο. Είναι κέντρο υποδοχής για ολιγοήμερη παραμονή;

Ποιος, μπορεί να εμπιστευτεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όταν σήμερα υπάρχουν στα νησιά άνθρωποι που φτάσανε στην Χίο (γενέτειρα του Μηταράκη) πριν 3-4 χρόνια και παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι εκεί; Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση που, για παράδειγμα, είχε αφήσει το ΚΥΤ στο Φυλάκιο για περισσότερο από 1 χρόνο χωρίς γιατρό;  Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση όταν οι αφίξεις στον Έβρο, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, αφήνονται αβοήθητοι χωρίς παραπομπή σε κάποια ανοιχτή δομή φιλοξενίας; Χρειάζονται απαντήσεις και δράσεις από την κυβέρνηση και όχι άλλες επικοινωνιακές φανφάρες και φληναφήματα..

ΠΗΓΗ:https://christidisp.gr/den-empistevomaste-tin-kyvernisi-gia-to-kyt-sto-fylakio/?fbclid=IwAR1-2jDypYtdhHYz0W_kdDGJ8fEKSc7hIQGGXi24cwjPr_QZiKDLX_czAmU

Δεν υπάρχουν σχόλια

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε