ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Π.Γερουλάνος: “Πάνω στις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ να χτιστεί η νέα κεντροαριστερά!

Π.Γερουλάνος: “Πάνω στις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ να χτιστεί η νέα κεντροαριστερά!

28/11/2020

Συνέντευξη στην “ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ” παραχώρησε ο Παύλος Γερουλάνος, ακολουθούν παρακάτω τα κυριότερα σημεία όσων είπε ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό περιβάλλον “βράζει” για συμμετοχή και δημοκρατία 
Η λεγόμενη «κεντροαριστερά» στην Ελλάδα, προέρχεται από μια παράδοση βαθιά πατριωτική, ανθρωποκεντρική και ριζοσπαστική. Πατριωτική, διότι είναι μια παράταξη που πιστεύει στην Ελληνίδα και τον Έλληνα και πιστεύει ότι μόνο μέσα από την απελευθέρωσή τους από τα εμπόδια της κάθε εποχής μπορεί να προοδεύσει η πατρίδα.

Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης ή το Οικογενειακό Δίκαιο ήταν τέτοιες περιπτώσεις. Ανθρωποκεντρική, διότι βάζει τον Άνθρωπο πάνω από συντηρητικές ιδεοληψίες, είτε αυτές έρχονται από αριστερά είτε από δεξιά. Βάζει τον Άνθρωπο πάνω από τις ανάγκες και της οικονομίας και των δογμάτων.

Όταν, για παράδειγμα, σχεδιάστηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, σκοπός ήταν να δώσουν πρόσβαση στους Έλληνες που δεν είχαν έως τότε. Δεν σχεδιάστηκαν ούτε για να εξυπηρετήσουν την αγορά ούτε για να μεγαλώσουν το κράτος.

Και ριζοσπαστική, διότι δεν μπορεί να κοιτάς την ελληνική κοινωνία σήμερα και να θεωρείς ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς. Αν δεν είσαι έτοιμος να αλλάξεις βασικές διοικητικές δομές της χώρας δεν μπορείς να μιλήσεις για το αύριο με πειθώ.

Οι πρώτες προσπάθειες αποκέντρωσης του κράτους, η ενδυνάμωση των συνεταιρισμών, η οργάνωση των Επιμελητηρίων, η ενδυνάμωση και λειτουργία του συνδικαλισμού, ήταν όλες προσπάθειες να δημιουργηθούν συλλογικότητες που θα «έσπαγαν» τη μονοκρατορία του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Αυτή η δουλειά έχει μείνει πίσω αλλά πάνω σε αυτές τις αρχές και τις αξίες, τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να χτιστεί η επόμενη κεντροαριστερά.

Πηγή: https://thesocialisthttps://thesocialist.gr/pavlos-geroulanos-panw-stis-arxes-kai-tis-aksies-tou-pasok-i-nea-kentroaristera/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε