ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η Κίνα προτείνει παγκόσμιο σύστημα με κωδικούς QR με στόχο την «απελευθέρωση» των ταξιδιών

Η Κίνα προτείνει παγκόσμιο σύστημα με κωδικούς QR με στόχο την «απελευθέρωση» των ταξιδιών

23/11/2020

Οι κωδικοί QR με στοιχεία για την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κίνα εδώ και μήνες

Ο (πηγή: protothema.gr) Σι Τζινπίνγκ πρότεινε στη χρήση ενός παγκόσμιου συστήματος με κωδικούς QR προκειμένου να καταστεί ξανά δυνατή η μετακίνηση των ανθρώπων από χώρα σε χώρα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην εικονική σύνοδο G20 το βράδυ της Παρασκευής, ο Κινέζος πρόεδρος υποστήριξε ότι ένας παγκόσμιος μηχανισμός που θα περιλάμβανε την αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών υγείας, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσμάτων τεστ νουκλεϊκού οξέος, με τη μορφή κωδικών QR, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να μπορούν πολίτες μιας χώρας να ταξιδέψουν σε μια άλλη.

«Ελπίζουμε περισσότερες χώρες να ενταχθούν σε αυτόν τον μηχανισμό. Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενιαιοποίηση πολιτικών και να δημιουργηθούν fast track διαδικασίες για τη διευκόλυνση και την εξομάλυνση των μετακινήσεων», είπε ο Κινέζος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua. Η ιδέα αυτή, σύμφωνα με την (πηγή: scmp.com) South China Morning Post εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτάσεων της Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Σι επανέλαβε επίσης εχθές ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να μοιραστεί τα εμβόλιά της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι κωδικοί QR όπως αναφέρει το δημοσίευμα είναι barcode που περιέχουν πληροφορίες οι οποίες μπορούν να σαρωθούν και να διαβαστούν από smartphone. Στην Κίνα η χρήση κωδικών QR κινητών τηλεφώνων ως αποδεικτικά υγείας ή «αρχεία καταγραφής» μετακινήσεων είναι υποχρεωτική σε ορισμένες περιπτώσεις από τον Φεβρουάριο. Ο πράσινος κωδικός QR σημαίνει ότι ο κάτοχος είναι υγιής και μπορεί να ταξιδέψει, ενώ ο κίτρινος ή κόκκινος σημαίνει ότι πρέπει να μπει σε καραντίνα.

Παρόλο που οι κωδικοί χρησιμοποιούνται ευρέως στην (πηγή: protothema.gr) Κίνα, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον άλλες χώρες θα ήθελαν ή θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα τέτοιο σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης ανθρώπων, συμπληρώνει η SCMP.

Πηγή: South China Morning Post

Πηγή : https://www.protothema.gr/world/article/1067858/i-kina-proteinei-pagosmio-sustima-me-kodikous-qr-me-stoho-tin-apeleutherosi-ton-taxidion/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε